SKŁADNIKI:
1/2 szklanki kaszy bulgur
1 pęczek mięty
1 duży pęczek natki pietruszki
3 pomidory
3 ogórki gruntowe
1 czerwona cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2cytryny
sól pieprz do smaku
szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonego cynamonu
szczypta kuminu
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gotuję w osolonej wodzie ( na tą ilość kaszy wlewam 1 szklankę wody) – kasza powinna wchłonąć całą wodę.
Możecie ugotować więcej kaszy ja wolę gdy w sałatce jest jej dużo, choć prawdziwa tabbouleh ma zdecydowaną przewagę ziół. Sami zdecydujcie.
Natkę i miętę myję i drobno siekam.
Ogórki obieram i wykrawam środek z pestkami, kroję w kostkę, pomidory obieram ze skórki, wypestkowuję i również kroję w kostkę, siekam cebulę.
Wszystkie pokrojone warzywa i zioła mieszam i dodaję ostudzoną kaszę.
Doprawiam przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz