W tym roku w naszym ogródku niespodzianka, PATISONY. Do tej pory jadałam je gotowe, kupione w wersji marynowanej. Wyhodowane własnoręcznie cieszą bardziej - a rosną jak szalone. To cudowne warzywo, które jak się okazuje można przygotować na wiele różnych sposobów. Na pierwszy ognień zupa z cukinii i patisona. Cukinia też własnej produkcji :-)
SKŁADNIKI:2 patisony
1 cukinia
1 duża marchew
1 cebula
1 mała pietruszka
1 ziemniak
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki i szczypior
parmezan
4 kromki chleba razowego
PRZYGOTOWANIE:
Patisony i cukinię myję, przekrawam na pół i wydrążam środek z pestkami. Zostawiam skórkę pod warunkiem, że warzywa są młode i świeże. Jeśli cukinia i patison są duże i ich skóra jest twarda należy ją obrać.
Pozostałe warzywa myję i obieram oraz kroje w kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażam na oliwie aż zmiękną. Trzeba uważać żeby się nie przypaliły. Zalewam bulionem i gotuję ok. 20- 30 minut. Miksuję doprawiam solą i pieprzem.
W czasie gdy zupa się gotuję na patelni można przygotować grzanki – kromki pieczywa razowego kroję w kostkę ok. 1cm x 1cm. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy i „smażę” grzanki, dodałam dla smaku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, ale nie jest to konieczne.
Zupę wlewam do miseczek, posypuję dużą ilością natki i szczypiorku, na wierzch wykładam jeszcze ciepłe grzanki i całość posypuję płatkami parmezanu.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz