wtorek, 10 lipca 2018

SAŁATKA Z KACZĄ WĄTRÓBKĄ I KONFITURĄ Z MALIN

Niektórzy nie lubią, ja uwielbiam. Dobrze przyrządzona jest wyśmienita. Babcia robiła z jabłkiem, a ja skoro sezon na maliny zrobiłam z malinami - koniecznie spróbujcie - BON APPETIT
SKŁADNIKI:
300 g wątróbki kaczej
10 dkg pieczarek mini
1 cm wędzonej słoniny
1 cebula fioletowa lub biała 
5 łyżek konfitury z malin swojej roboty lub pojemniczek świeżych.
2 rodzaje ulubionej sałaty
Ser pleśniowy jaki lubicie np lazur, bleu, rocquefort itp. do posypania sałatki
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Sól pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
• Myjemy wątróbkę, pozbawiamy żyłek i osuszamy. Myjemy mini pieczarki i osuszamy.
• Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną wędzoną słoninę jak się usmaży wrzucamy pieczarki.
Po zrumienieniu się pieczarek wyjmujemy je do garnuszka i trzymamy w cieple.
• Na tej samej patelni mocno rozgrzanej  po dodaniu łyżki oliwy smażymy wątróbkę po 2-3 min z każdej strony. Przekładamy do garnuszka i trzymamy w cieple wraz z sosem, który potem użyjemy do sałatki.
• Na małej patelni podgrzewamy konfiturę własnej roboty lub dusimy maliny z odrobiną brązowego cukru.
• W międzyczasie na talerze nakładamy 2 rodzaje ulubionych sałat, ciepłe pieczarki, wątróbkę, sos z wątróbki i krążki cebuli. Posypujemy solą i pieprzem i polewamy sosem malinowym. Dekorujemy świeżymi malinami i serem pleśniowym.
Można skropić oliwą i cytryną jeśli jest za mało sosu z wątróbki i pieczarek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz