Uwielbiam morele i wszystko co z nich można zrobić z tej sympatii również nazwa bloga ;-) – dżem morelowy nie ma sobie równych. To ciasto piekę bardzo często z różnymi owocami, z morelami ulubione, ale równie pyszne jest z jagodami, truskawkami czy śliwkami.
SKŁADNIKI:2 jajka duże ( oddzielić żółtka od białek)
1/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki ( mieszam mąkę tortową z mąką orkiszową)
1/2 kostki masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka brzoskwiń wypestkowanych i podzielonych na ćwiartki
do bezy na wierzch:
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
2 białka ( żółtka wykorzystane do ciata)
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, proszek do pieczenia. Dodaję 2 żółtka oraz pokrojone mocno schłodzone masło. Białka pozostawiam do ubicia bezy.
Zagniatam ciasto – jeśli będzie trudno się zagniatało można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu. Ciasto musi być jednolite i dobrze zagniecione, nie powinno się rozpadać.
Dzielę ciasto na 2 części:
3/4 – ciasta do wyłożenia formy ( forma do tarty o średnicy 25cm)
1/4 ciasta – na kruszonkę
Beza:
Do białek dodaję szczyptę soli i cukier puder ( można dodać dodatkowe białko wówczas beza będzie bardziej okazała). Całość ubijam aż piana będzie sztywna.
Złożenie ciasta:
Formę do tarty o średnicy 25cm wylepiam ciastem , na to wykładam cząstki moreli. Wykładam bezę, rozprowadzam ją równomiernie. Na sam wierzch ścieram na tej samej tarce kruszonkę
Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, pieczenie góra dół przez około 40 - 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz