Właściwie ciasto nazywa się PLEŚNIAK, ale nic tak nie psuje dania jak słaba nazwa. Ta szczególnie nieapetyczna. Dlatego nazwa PREZESOWA...pod taką nazwą przepis otrzymałam ponad 20 lat temu od teściowej i zdecydowanie ta nazwa jest lepsza.
Ciasto robię baaardzo często ! Ale nigdy jedna PREZESOWA nie wystarcza...w miarę jedzenia apetyt rośnie więc najlepiej przygotujcie dwie . Wyrzuty sumienia będą … ale smacznego!!!
SKŁADNIKI:
4 jajka duże ( oddzielić żółtka od białek)
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki ( tortowej)
1 kostka masła
1 czubata łyzeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4-5 łyżek kakao
1 słoik ( 250ml – 300ml) powideł śliwkowych lub innego kwaśnego dżemu
do bezy na wierzch:
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodaję 4 żółtka oraz pokrojone masło. Białka pozostawiam do ubicia bezy.
Zagniatam ciasto – jeśli będzie trudno się zagniatało można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu. Ciasto musi być jednolite i dobrze zagniecione, nie powinno się rozpadać.
Dzielę ciasto na 3 części:
część 1 - do wyłożenia na spód formy ( ta część wychodzi mi trochę większa)
część 2 - zagniatam ją dodatkowo z kakao
część 3 – pozostawiam do wykonania kruszonki
Beza:
Do białek dodaję szczyptę soli i cukier puder ( można dodać dodatkowe białko wówczas beza będzie bardziej okazała). Całość ubijam aż piana będzie sztywna.
Złożenie ciasta:
Formę o średnicy 30 cm wylepiam ciastem ( część 1), na to wykładam powidła. Następnie ścieram na tarce, na grubych oczkach ciasto kakaowe ( część 2) tak aby ciastem przykryć powidła. Wykładam bezę, rozprowadzam ją równomiernie. Na sam wierzch ścieram na tej samej tarce ciasto część 3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz