Podobno grzybiarz jest jak saper...myli się tylko raz . Ja grzyby zbieram sama, ale jeśli nie jesteście pewni swoich umiejętności kupcie je - i przygotujcie szybką grzybową.
Składniki:
500 g podgrzybków i/lub prawdziwków
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
2-3 ziemniaki
1-2 łyżki masła
3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
ok. 100 ml śmietany najlepiej kremówki 30% ale może też być 18%
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby czyścimy, opłukujemy, większe okazy dzielimy na połówki lub ćwiartki, mniejsze zostawiamy w całości. Bardzo duże kapelusze kroimy w paski.
Cebulę siekamy w kostkę, marchewki i pietruszkę w plasterki. Warzywa podsmażamy na maśle przez ok 1-2 minuty, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły. Dodajemy grzyby i przyprawy, podsmażamy kolejne 5 minut cały czas mieszając. Gdy grzyby zmiękną całość zalewamy bulionem i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok 15 minut. Śmietanę roztrzepujemy w misce i dolewamy trochę gorącej zupy. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy, cały czas mieszając – nie gotujemy.
Podajemy z dużą ilością siekanej natki pietruszki.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz