SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta filo
2 -3 cukinie
2 kulki mozzarelli
1 opakowanie śmietany 18% lub greckiego jogurtu
2 ząbki czosnku
3 jajka
1/2 piersi z kurczaka – ten składnik można pominąć i zrobić z samą cukinią
1 łyżeczka mieszanki ziół greckich
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię kroimy na plasterki nie większe niż 0,5cm – zalewamy je wrzątkiem, solimy i blanszujemy przez ok. 2 minuty, odcedzamy na sitku. Formę do tarty ( o średnicy 30cm) smarujemy obficie olejem i wykładamy 3-4 plastrami cista filo. Do miski wlewamy śmietanę lub jogurt, wbijamy jajka i dobrze mieszamy na jednolitą masę. Do masy dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, sól, czosnek, zioła, pieprz wszystko dobrze mieszamy.
1/2 masy wylewamy na ciasto, układamy zblanszowane plastry cukinii, przekładamy je kawałkami mozzarelli, na wierzch wylewamy resztę masy i kładziemy drugą warstwę mozzarelli. Boki ciasta wystające poza formę zawijamy na wierzch, smarujemy olejem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 – 50 minut.
Gotowe i …...pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz