SZAKSZUKA – czyli WIELKI BAŁAGAN, to danie charakterystyczne jest dla kuchni, tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej, przygotowuje się go zazwyczaj z pomidorów, cebuli, papryki i jajek, ale skoro to bałagan to ja z przymróżeniem oka ;-) dodałam jarmuż - i też jest pysznie.
Jak dla mnie to jedno z lepszych śniadań
Zróbcie sobie taki bałagan – jest pyszny – i zdecydowanie łatwo go posprzątać ;-)
SKŁADNIKI:
1 garść jarmużu lub szpinaku
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 pomidor malinowy lub 10 pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta pieprzu cayenne
2 duże jajka
kawałek sera koziego ja użyłam sera koziego PRESIDENT
sól
natka pietruszki lub bazylia do posypania na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
Ja użyłam jarmużu , należy go umyć i odciąć twarde kawałki łodyg. Czosnek i cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie dodać jarmuż i podsmażyć, solimy i doprawiamy słodka papryką . Jarmuż podsmażamy aż będzie miękki ok 10minut , dodajemy pomidory, zwiększamy ogień i dusimy aż sok z pomidorów wyparuje. W warzywnej pulpie robimy 2 zagłębienia i wbijamy w nie jajka, dookoła układamy kawałki koziego sera. Całość przykrywamy pokrywką i czekamy aż białko jajka się zetnie. Gotowe. Wierzch można posypać siekana natka pietruszki, bazylią i odrobiną pieprzu.
Najlepiej smakuje z pieczywem razowym lub chrupiącą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz