środa, 22 marca 2017

PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY


SKŁADNIKI:
250 g zielonej soczewicy
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 jajo
2 łyżki oliwy
4-5 marchewek
1 pęczek koperku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
sól morska
świeżo mielony pieprz
gałka muszkatołowa świeżo starta
2 łyżki bułki tartej
WYKONANIE:
Soczewicę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę lub dwie.
Na patelni podsmażamy czosnek z pokrojoną cebulą w piórka. Przekładamy do garnka, dodajemy namoczoną soczewicę, solimy i gotujemy na małym ogniu 20-25 minut. Warzywa powinny być przykryte całkowicie wodą. Po 15 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Gdy soczewica jest miękka zdejmujemy z ognia, odlewamy nadmiar płynu. Miksujemy wszystko na pure lub przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko, oliwę, posiekany koperek, kolendrę oraz pieprz cayenne i bułkę tartą.
Doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
Masę przekładamy do formy keksowej wysmarowanej delikatnie masłem i oprószonej bułką tartą lub innego naczynia wedle fantazji.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut. Podajemy z dużą ilością zielonej sałaty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz