1 mała cebula
2 marchewki
1 ząbek czosnku
1 mały por
1 pietruszka ( korzeń)
kawałek selera ( korzeń)
2 garści fasolki szparagowej
2 - 3 ziemniaki
1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
1 łyżka oleju
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeży koperek lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebulę w drobną kostkę, pora w krążki, marchew w plasterki, pietruszkę i selera w drobne paseczki, fasolkę szparagową dzielimy każdy strączek na pół, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie warzywa poza ziemniakami – podsmażamy w garnku, na oleju przez ok. 5 minut stale mieszając żeby się nie przypaliły. Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy je bulionem warzywnym lub rosołem drobiowym, gotujemy kolejne 5 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy przez ok 10minut, aż ugotują się ziemniaki.
Śmietanę mieszamy ze szczyptą soli, wlewamy do niej kilka łyżek zupy żeby się „zahartowała” . Zahartowaną śmietanę wlewamy do lekko przestudzonej zupy i już nie gotujemy żeby śmietana się nie zważyła.
Dodajemy sol i pieprz do smaku. Podajemy z dużą ilością siekanego koperku lub natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz