SKŁADNIKI:
2 Dorady – oczyszczone i oskrobane z łusek
1 Cukinia
1 Marchew
1 Fioletowa cebula
Garść pomidorów koktajlowych
Garść fasolki szparagowej
6 ząbków czosnku
4 ziemniaki
kilka gałązek natki pietruszki
2 Łyżki sosu sojowego
Sól, Pieprz
Rozmaryn
4 Łyżki oliwy extra vergine
Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżeczki musztardy dijon
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
SOS:
4 Łyżki jogurtu greckiego
2 Ząbki czosnku
1/3 Łyżeczki papryki ostrej w proszku
szczypta soli
2 łyżeczki soku z cytryny
zioła np. szczypiorek, koperek, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Doradę opłukać, jeśli ma łuski to koniecznie dokładnie oskrobać. Rybę natrzeć oliwą, solą i skropić sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Środek ryby posmarować musztardą i tak przygotowaną rybę pozostawić w powstałym sosie na ok 1 godzinę.
W tym czasie przygotować warzywa. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić (ja kroję marchew w plasterki, a ziemniaki w łódeczki). Marchew i ziemniaki trzeba ugotować al dente – czyli należy je gotować przez ok 10 minut w osolonej wodzie. Ryba piecze się krotko, tak więc akurat te warzywa nie zdążyłyby się upiec. Pozostałe warzywa – cukinię i cebulę należy pokroić w plastry, pomidorki koktajlowe i ząbki czosnku przekroić na połówki, fasolkę szparagową jeśli macie mrożoną koniecznie rozmrozić ewentualnie też podgotować al dente.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni – grzanie góra – dół, bez termoobiegu.
Rybę wyłożyć na blachę, dookoła ułożyć wcześniej przygotowane warzywa, całość posypać rozmarynem i polać oliwą, warzywa dodatkowo posolić. Wstawić do piekarnika na ok .20 minut. W połowie pieczenia dolać wino.
Przed podaniem przygotować sos – jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawić sokiem z cytryny, sola i ostra papryką, ja dodałam do sosu koper ale, może być to szczypiorek albo natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz