SKŁADNIKI na 2 porcje:
Gruszka konferencja ( dojrzała)
4 plastry szynki parmeńskiej
Ser roquefor
Garść rukoli
Kilka orzechów włoskich
Ocet balsamiczny
Pieprz do smaku ( opcjonalnie )
Oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Dojrzałą gruszkę myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego robiąc miejsce na ser. Następnie każdą połówkę w miejsce gniazda wypełniamy serem pleśniowym i owijamy szynką parmeńską, ser można dodatkowo położyć na wierzch ale dopiero na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tak przygotowane połówki gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dajemy kilka kropel oliwy i zapiekamy ok 20 min tak aby szynka się przypiekła. Na talerzu układamy garść rukoli, świeży plaster szynki parmeńskiej i zapieczoną gruszkę. Posypujemy orzechami włoskimi i polewamy odrobiną octu balsamicznego. Do smaku świeżo mielony pieprz ( opcjonalnie ).Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz