Wczoraj zrobiło się biało, zima wróciła, a mnie naszło na zielone ;-) czyli szpinak i szybka tarta ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem.
SKŁADNIKI CIASTO:
250g maki
½ łyżeczki soli
150g masła
1 jajko
SKŁADNIKI NADZIENIE:
1 pierś z kurczaka
1 opakowanie szpinaku baby
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 małe opakowanie śmietany 18%
2 jajka
1 opakowanie sera lazur ( rożek)
2 łyżki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, masła i jajka oraz odrobiny soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy je w lodówce. W tym czasie pierś z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem – można dodatkowo użyć słodkiej papryki. Kurczaka obsmażamy z obu stron - najlepiej na patelni grillowej, ale może być również zwyczajna patelnia. Tak przygotowanego kurczaka lekko studzimy i kroimy w paseczki. Następnie na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy czosnek i szpinak, podsmażamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Z lodówki wyjmujemy ciasto rozwałkowujemy je cienko, tak aby można było ciastem wyłożyć okrągłą formę do tarty ( 28 cm). W cieście robimy widelcem dziurki, i tak przygotowany spód tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Upieczony spód wyjmujemy wykładamy na niego szpinak, układamy paseczki grillowanego kurczaka. Do miski wykładamy śmietanę 18%, dodajemy 2 jajka , szczyptę soli i pieprzu dobrze mieszamy tak aby jajka ze śmietaną utworzyły jednolitą masę. Przygotowaną masą zalewamy szpinak i kurczaka. Na wierzchu układamy kawałki sera pleśniowego i posypujemy parmezanem.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut, aby wierzch się zrumienił.
Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem i szczypiorkiem. Podawać z sałatą.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz