wtorek, 14 lutego 2017

"SZAMPAN" TRUSKAWKOWY

Dzień Świętego Walentego - króluje róż, czerwień, kochankowie i kochanki. Wszyscy zakochani ;-). Moja propozycja również w odcieniach czerwieni - ale jak zawsze z myślą o dzieciach. Pyszny "SZAMPAN " TRUSKAWKOWY - przepis pochodzi z książki „Pyszności” Ani Starmach … „Szampan” wyśmienity – dzieci zachwycone.
SKŁADNIKI:
1 kg dojrzałych truskawek, ja użyłam mrożonych
2 łyżki cukru
1-1 1/2 litra wody gazowanej
1 garść mięty lub melisy
do ozdoby można użyć również malin
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli używamy świeżych truskawek należy je umyć i usunąć szypułki. W przypadku truskawek mrożonych należy je wcześniej wyjąć z zamrażalnika aby się rozmroziły.
Owoce umieszczamy w wysokim naczyniu, zasypujemy cukrem i miksujemy na gładka masę. Do musu dodajemy wodę gazowaną. Brzeg kieliszka zanurzamy w wodzie a następnie w cukrze. Do tak przygotowanych kieliszków wlewamy „szampana”, należy uważać aby przy wlewaniu nie zniszczyć dekoracji z cukru. Całość dekorujemy listkiem mięty lub melisy, ewentualnie malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz