sobota, 11 lutego 2017

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM

Podpatrzone w Internecie - „Kłamstwo jest jak bułka z dżemem, może słodkie, ale zawsze coś bokami wypłynie, a i ręce można sobie pobrudzić” - groźnie zabrzmiało, a buły przepyszne idealne na śniadanie. Słodkich kłamstw ;-)
SKŁADNIKI:
500 g mąki tortowej
30 g drożdży
50 g cukru ( ok. 4 łyżki)
180 ml mleka
30 g masła
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
słoik dżemu lub powideł – ja użyłam powideł własnej produkcji z dodatkiem czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozkruszyć w misce, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 czubatą łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka ( tak aby udało się drożdże z maka rozmieszać). Całość odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mleka podgrzać mocno i roztopić w nim masło, odstawić do przestygnięcia.
Jajka utrzeć z cukrem, sola i cukrem waniliowym.
Mąkę, wsypać do dużej misy, dodać jajka z cukrem, przestudzone mleko z masłem oraz wyrośnięte drożdże. Wszytko razem dobrze wyrobić, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie podsypać mąką. Miskę przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce na ok 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 20x50cm. Nastepnie prostokąty pokrywamy powidłami lub dżemem i składamy na pół uzyskujemy prostokąt 20x25cm, który dzielimy na 12 pasków. Każdy pasek skręcamy spiralnie i zawijamy w „ślimaczka” końcówkę chowając pod spód. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze na papierze do pieczenia i odstawiamy na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Z tej porcji ciasta wychodzi 24 bułeczki po 12 szt. na blasze Przed pieczeniem bułki należy posmarować roztrzepanym jajkiem.
Jeśli mamy piekarnik z termoobiegiem możemy piec obie blachy z bułkami jednocześnie. Jeśli
nie posiadamy opcji termoobiegu należy upiec je oddzielnie.Piec w 180 stopniach przez ok 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz