"Nieulubiona" zupa z dzieciństwa.
Droga babciu Natko byłabyś dzisiaj bardzo dumna ze swojej wnuczki ;-)
PARZYBRODA- pod mało atrakcyjną i wręcz śmieszną nazwą kryje się pyszna, sycąca, pachnąca wędzonką znakomita zupa na zimę.
Nie lubiłam w dzieciństwie tej zupy bo rzeczywiście ugotowana, ciągnąca się kapusta parzyła mnie w brodę. Dzisiaj chętnie ją gotuję ze względu na to, że jest to szybka, łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna polska zupa. Dla tych, którzy lubią potrawy jednogarnkowe dodatek chrupiącej pajdy chleba najlepiej razowego zaspokoi głód.
Zupa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych jako danie śląskie, ale gotowana jest w całej Polsce często z młodej kapusty.
Przysłowie cudze chwalicie a swego nie znacie stawia wysoko " Parzybrodę " w moim rankingu zup.
Polecam
SKŁADNIKI:1/4 główki białej kapusty ( średnia )
2 marchewki
3 ziemniaki średnie
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 plaster ok. 1 cm wędzonki lub boczku
2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
Sól morska do smaku
Pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki, pietruszkę, marchewkę obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w talarki i słupki a pietruszkę w drobną kosteczkę. 1/4 główki kapusty dzielimy na trzy części w poprzek odkrawając głąba. Wszystko zalewamy ok. 1,5 litra wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości. Dodajemy przed zagotowaniem liść laurowy, ziele angielskie, sól. Jeśli powstanie piana w trakcie gotowania to zbieramy ją łyżką do oddzielnego naczynia i wyrzucamy. W trakcie kiedy warzywa się gotują kroimy wędzonkę lub boczek w kostkę i obraną cebulę. Na patelni podsmażamy boczek ( gdyby był bardzo chudy trzeba użyć ulubionego tłuszczu ) Następnie dodajemy cebulę i smażymy aż cebulka się zarumieni. Przyrumieniony boczek z cebulką łączymy z zupą i gotujemy jeszcze 10 min. Jeśli konieczne doprawiamy solą i pieprzem pamiętając jednak, że wędzonka lub boczek są słone i już raz soliliśmy warzywa. Oczywiście możemy obyć się bez mięsnego dodatku. Wtedy mamy postną zupę z cebulką podsmażaną na oleju.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz