wtorek, 10 stycznia 2017

KURCZAK Z ROZMARYNEM I POMARAŃCZĄ

SKŁADNIKI :
1 pierś z kurczaka ( podwójna )
1 pomarańcza
1 cm imbiru
2 papryczki chili
2 gałązki rozmarynu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy pozbawiamy błonek i chrząstek. Każdą pierś przekrawamy wzdłuż. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony imbir i papryczkę pokrojoną w łezki pozbawioną pestek. Wyjmujemy z oliwy papryczkę i imbir i podsmażamy z obydwu stron filety wcześniej oprószone solą i pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy pomarańcze pokrojone w cząstki i listki rozmarynu. Dorzucamy wcześniej wyjęte z oliwy imbir i papryczkę i na 5 min przykrywamy patelnię przykrywką aby pomarańcze puściły sok. Kurczaka podajemy z zieloną sałatą z sosem winegret lub dowolną ulubioną inną sałatą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz