Nigdy nie lubiłam Nutelli – to chyba przez zawartość tłuszczu palmowego.
Zupełnie nie rozumiem połączenia pasty czekoladowej z bułą, a tym bardziej reklamy tego jako „idealne na śniadanie”. Muszę jednak przyznać, że dzieci nie raz uległy temu "przysmakowi”.
Jeśli czekolada to tradycyjnie - w tabliczce lub w postaci ciasta czekoladowego, w stanie płynnym jako polewa, fondue lub cudowna płynna do picia z odrobiną chilli.
Kiedyś zrobię...i oczywiście sfotografuję – dam znać;-)
Ale nie o czekoladzie i Nutelli miało być (choć właśnie Nutella jest do nich często podawana i dlatego o niej wzmianka) tylko o NALEŚNIKACH - o pysznym śniadaniu, podwieczorku i deserze.
Te są cudowne, miękkie, lekko słodkie, nadzienie z pysznego twarogu z jogurtem lub kwaśną śmietaną, a na wierzch, nie tylko dla dekoracji, dodatek świeżych owoców. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszności" - moja siostrzenica Jadzia dostała ją na Święta od Mikołaja. Co weekend testujemy przepisy, są cudowne - dla tych co chcą gotować z dziećmi ;-)
Aby było zdrowiej, do naleśników można oczywiście dodać „pół na pół” mąkę z pełnego przemiału, gryczaną, orkiszową. BON APPETIT
SKŁADNIKI CIASTO:200 g mąki
200 ml mleka
150 ml wody
1 jajo
1 łyżka cukru
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli
SKŁADNIKI FARSZ:
400 g białego półtłustego sera
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Cukier puder do posypania
Cukier waniliowy
Dodatkowo:
2 łyżki masła do smażenia
Pojemniczek borówek
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wbijamy jajko do miski. Następnie dosypujemy 2 łyżki mąki, szczyptę soli, cukier, trochę mleka i wody. Za pomocą miksera łączymy składniki. Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na ok. 30 min.
Rozgrzewamy patelnię i chochlą nalewamy ciasto na patelnię, którą obracamy w taki sposób aby ciasto rozpłynęło się równomiernie po całej powierzchni patelni. Naleśniki smażymy 1 min z każdej strony.
FARSZ: ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier waniliowy, śmietanę i cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach cienką warstwą i składamy naleśniki w trójkąty. Naleśniki podsmażamy na roztopionym maśle na patelni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy borówkami lub innymi owocami.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz