1 cukinia ok 400 g
1 marchew ( duża )
1 jajko
1 cebula średnia
Olej rzepakowy
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mleka
Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posolić. Odstawić na kilka minut aż puści sok. Odlać nadmiar i na małych oczkach zetrzeć marchewkę i cebulę. W drugiej misce połączyć przesianą mąkę ze szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem jajkiem i mlekiem. Jeśli będzie zbyt gęste można dolać mleka. Następnie połączyć warzywa z ciastem i dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z olejem, kłaść po łyżce masy formując cienkie placuszki. Smażyć do zrumienienia ok 2 - 3 min. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć następne 2 min. Przekładać placki na papier żeby pozbawić je nadmiaru tłuszczu i natychmiast podawać chrupiące. Dodatkiem może być wędzony łosoś, jogurt, śmietana a nawet różne sosy warzywne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz