ZWYCZAJNA marchew a smakuje NADZWYCZAJNIE - warto spróbować. Najlepiej taką wersję marchewki przygotować z młodych marchewek - można wówczas użyć różnokolorowych ;-). Ale teraz kiedy już minął sezon na młode warzywa - takie podkręcenie smaku marchwi zachwyci. A przygotowanie baaardzo proste.
SKŁADNIKI:2-3 duże marchewki
łyżka masła
łyżka miodu
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 1/2 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Marchew myjemy i obieramy, kroimy w wąskie słupki dzięki temu marchewka szybciej się usmaży. Marchewkę można pokroić również w talarki ale ja wolę taka wersję.
Na patelni rozgrzewamy masło (można dodać łyżeczkę oliwy wówczas nie będzie się przypalać), następnie dodajemy pokrojoną marchew, solimy szczypta soli i smażymy ok 6-7 minut, marchew musi pozostać lekko chrupiąca. Dodajemy miód, cynamon i na sam koniec podlewamy sokiem z pomarańczy, można dodać trochę otartej skórki z pomarańczy, jeszcze chwilę dusimy aż sok odparuje i gotowe.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz