wtorek, 6 grudnia 2016

"FOIE GRAS" - PASTA Z WĄTRÓBKI

SKŁADNIKI :
90 dkg świeżej wątróbki z kurczaka lub indyka.
2 cebule
1 marchewka
170 g masła
1-2 łyżki stołowe koniaku lub brandy
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól do smaku
Pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Umyć wątróbkę, ogrzać masło do temperatury pokojowej tak aby było miękkie.
Posiekać drobno cebulę, w rondelku rozgrzać 2-3 łyżki stołowe masła, dodać posiekane cebule i smażyć do miękkości i złotego koloru na średnim ogniu przez około 15-20 minut.
Obierz i zetrzyj marchewkę; dodaj do cebuli i smaż warzywa razem przez następne 8-10 minut . Przesuń cebule i marchewkę na bok patelni, zwiększ ogień i dodaj całą wątróbkę z kurczaka, indyka. Smaż wątróbkę mieszając ją od czasu do czasu, do momentu, aż będzie gotowa, ale nie smaż za długo, aby nie stała się gumowata. Następnie dopraw solą, mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Zawartość patelni wraz z resztą masła wrzuć do maszynki do mięsa lub robota kuchennego. Zmieszaj pasztet i skosztuj, teraz jest czas, aby dodać więcej soli lub innych przypraw jeśli jest taka potrzeba. Następnie dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe koniaku. 
Przełóż pasztet do miski lub dowolnego pojemnika i przykryj folią.
Pasztet po 2 godzinach w lodówce jest gotowy. Idealnie smakuje położony na ciepłą grzankę.
Smacznego ❤️❤️❤️


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz