SKŁADNIKI:
suche
2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
mokre
1 szklanka upieczonego miąższu dyni
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
dodatkowo : powidła, cukier puder do posypania, pestki dyni
PRZYGOTOWANIE:
Dynię pokroić na "księżyce", wyjąć pestki, ułożyć na papierze do pieczenia lub foli aluminiowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 min. Dynie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i łyżką wygarniamy miąższ, oddzielamy go od skórki.
Suche składniki na muffiny mieszamy w jednej misce, w drugiej miksujemy ostudzony miąższ z dyni z jajkiem i mlekiem, dodajemy olej. Do składników suchych wlewamy składniki mokre, całość mieszamy ale nie za długo.
Blachę do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 ciastem, na wierzch kładziemy powidła, można delikatnie je np. patyczkiem wmieszać w ciasto robiąc "wir". Na koniec posypujemy pestkami dyni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz