600 g filetów z dorsza
1 jajko
1 jajko ugotowane na twardo
1 cebula
Łyżka stołowa ( czubata ) posiekanego koperku ( świeżego )
Bułka tarta
Sól i pieprz do smaku
Olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety myjemy i sprawdzamy czy nie mają ości. Przepuszczamy przez maszynkę. Na łyżce oleju rumienimy cebulkę pokrojoną w kostkę. Do zmielonego dorsza dodajemy surowe jajko, zrumienioną cebulę i posiekane jajko na twardo oraz sól, pieprz i koperek. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony ( ok. 5- 6 min z każdej strony uważając żeby nie przypalić ) Kotlety są bardzo delikatne.
Podajemy z dużą ilością dowolnej surówki.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz