piątek, 18 listopada 2016

KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CHIPSAMI Z PIETRUSZKI

SKŁADNIKI:
3 ziemniaki
3 pietruszki
Kilka różyczek kalafiora
Biała część pora
1 mały seler
2 łyżki masła
Sól, pieprz do smaku
Gałka muszkatołową.
Natka pietruszki dla ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy ziemniaki, pietruszkę i selera w kostkę, pora w talarki. W rondlu rozpuszczamy masło i podsmażamy warzywa. Solimy i doprawiamy pieprzem a następnie zalewamy wodą. ( Oczywiście możemy też zalać rosołem ) Ja wolę tę wersję. Dusimy ok 30 min aż warzywa nabiorą odpowiedniej miękkości. Miksujemy zupę na aksamitny krem. Ponownie doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy kleks śmietany i gotowe. Możemy dodać tradycyjne grzanki, ale wyśmienicie smakuje ta zupa z chipsami z pietruszki.
CHIPSY Z PIETRUSZKI
SKŁADNIKI:
2 pietruszki
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pietruszki obieramy, myjemy i za pomocą obieraczki kroimy wzdłuż na cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy paseczki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierze i podajemy obok jako dodatek do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz