czwartek, 17 listopada 2016

CIASTO MARCHEWKOWE OJCA ZYGMUNTA

Przepis zaczerpnięty z książki „Benedyktyńskie smaki i smaczki. Sekrety kuchni opactwa w Tyńcu”
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki rodzynek
2 szklanki maki
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
4 jajka
20dkg masła
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
garść pokrojonych orzechów włoskich
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do niej połowę cukru i utartą marchewkę. Jajka utrzeć do białości z pozostałą częścią cukru i wymieszać z maka i marchewką. Na koniec dodać roztopione 
( przestudzone masło), imbir, rodzynki, cynamon oraz drobno posiekane orzechy.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tarta bułką. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz