środa, 9 listopada 2016

KOPYTKA Z MASŁEM SZAŁWIOWYM

SKŁADNIKI:
500 g ziemniaków
100 g mąki
1 jajo
Sól
Szałwia
Masło
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyć , obrać, przekroić na połówki, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Posolić i gotować pod przykryciem około 30 min. do miękkości. 
Odcedzić i rozgnieść praską i wystudzić. Można je wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia. Obydwa sposoby są dobre. ( Moja babcia Anastazja rozgniatała je metalowym kubkiem )
Na stolnicę lub dużą miskę przesiać mąkę, dodać ziemniaki, zrobić w środku wgłębienie i wbić w nie jajko. Wszystko posolić i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli w trakcie zagniatania ciasto przylega to podsypywać w razie potrzeby mąką.
Zagotować duży garnek z osoloną wodą.
Ciasto rwać i formować na stolnicy wałek rękoma o grubości  2,5 cm. Następnie nożem pod kątem odkrajać tzw. kopytka o szerokości 2 cm. ( robić to na wyczucie , kopytka mają być zgrabne  )
Wrzucać na gotującą się wodę i gotować do wypłynięcia. Pamiętać o delikatnym mieszaniu drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna po wrzuceniu na gotującą wodę.
Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerze.
Polewać wcześniej roztopionym masłem z listkami szałwii. Do masła dodajemy łyżkę wody, żeby listki się nie przypaliły. 
         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz