Składniki:
Owoce morza ( mieszanka gotowa mrożona )
Lub różne gatunki ryb
Kilka ząbków czosnku
Papryczka chilli ( opcjonalnie )
Por
Jajo
Sól, pieprz do smaku
Sos Sriracha ( do kupienia w supermarketach z orientalnymi produktami )
Kilka krewetek jumbo ( surowych lub mrożonych )
Pęczek kolendry
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy czosnek i chilli, następnie dorzucamy owoce morza, lub ryby takie jakie mamy, jakie lubimy. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym, który wcześniej ugotujemy lub posiłkujemy się bulionem z kostki. Ja preferuję bulion naturalny, ale jak mamy mało czasu ten wariant też się sprawdza. Doprawiamy solą, pieprzem i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy krewetki jumbo i pora i gotujemy ok 3-4 minuty. Wyjmujemy krewetki jumbo, których użyjemy do udekorowania zupy. Do gotującej zupy wbijamy surowe jajko i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy łyżeczkę sosu Sriracha ( wersja na ostro ) i gotowe. Na koniec posypujemy kolendrą. Zupę wlewamy do miseczek a na wierzch kładziemy krewetki i posypujemy jeszcze po wierzchu kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz