środa, 19 października 2016

TYMBALIKI Z KURCZAKA



Składniki:
2 marchewki
Pół selera
1 pietruszka
Pół kurczaka
Ziele angielskie
Liść laurowy
Czarny pieprz w ziarenkach
50 g żelatyny
2 jaja
Bulionetka drobiowa
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Warzywa i mięso zalewamy 1 litrem zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i zbieramy powstałą pianę. Dodajemy przyprawy i bulionetkę drobiową. Gotujemy intensywny bulion, następnie całość przecedzamy. Kroimy mięso i marchewkę na drobne kawałki.
2. Dodajemy do wywaru dwa roztrzepane białka jajek. Całość zagotowujemy i przecedzamy przez gazę. Wsypujemy żelatynę do wywaru i mieszamy do jej rozpuszczenia.
3. Wkładamy pokrojone mięso z kurczaka, kawałki marchewki (zielony groszek jak ktoś lubi) do filiżanek, foremek lub miseczek i zalewamy wywarem. Wstawiamy do chłodnego miejsca aby zastygły.
4. Podajemy tymbaliki z kawałkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz