sobota, 22 października 2016

KREM Z PIECZONYCH BURACZKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Najlepszy krem z pieczonych buraków. Babcia Nastka bardzo często w piątek robiła postną zupę z tartych buraków z czosnkiem i ziemniakami. Ja proponuję też zupę z buraczków ale ...trochę inaczej
Składniki:
5-6 niedużych buraków
2-3cm świeżego imbiru
3-4 ząbki czosnku
mała papryczka chilli
mleko kokosowe w puszcze ( pojemność 400ml)
sok z limonki lub cytryny
olej
sól, pieprz

Przygotowanie:
Buraki należy dobrze umyć ( nie obierać), zwinąć w folię aluminiowa i piec w piekarniku przez ok 1 godzinę w temperaturze 180stopni.
Upieczone buraki przestudzić, odwinąć z folii i dopiero teraz obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej i podsmażyć : drobno posiekany czosnek, starty na tarce imbir oraz pokrojona papryczkę chilli. Dodać pokrojone buraki, posolić i popieprzyć chwilę jeszcze smażyć, następnie zalać wszystko 3 szklankami wody i gotować prze 10 minut. Na koniec dodać mleko kokosowe. Całość jeszcze raz zagotować, doprawić sokiem z limonki lub cytryny i ewentualnie jeszcze dosmaczyć sola i pieprzem lub chilli w proszku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz