Najlepszy krem z pieczonych buraków. Babcia Nastka bardzo często w piątek robiła postną zupę z tartych buraków z czosnkiem i ziemniakami. Ja proponuję też zupę z buraczków ale ...trochę inaczej
Składniki:
5-6
niedużych buraków
2-3cm
świeżego imbiru
3-4
ząbki czosnku
mała
papryczka chilli
mleko
kokosowe w puszcze ( pojemność 400ml)
sok
z limonki lub cytryny
olej
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Buraki
należy dobrze umyć ( nie obierać), zwinąć w folię aluminiowa i
piec w piekarniku przez ok 1 godzinę w temperaturze 180stopni.
Upieczone
buraki przestudzić, odwinąć z folii i dopiero teraz obrać i
pokroić w kostkę.
W
garnku rozgrzać olej i podsmażyć : drobno posiekany czosnek,
starty na tarce imbir oraz pokrojona papryczkę chilli. Dodać
pokrojone buraki, posolić i popieprzyć chwilę jeszcze smażyć,
następnie zalać wszystko 3 szklankami wody i gotować prze 10
minut. Na koniec dodać mleko kokosowe. Całość jeszcze raz
zagotować, doprawić sokiem z limonki lub cytryny i ewentualnie
jeszcze dosmaczyć sola i pieprzem lub chilli w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz