A to przepis znaleziony w sieci...tradycyjne greckie Klefiko
SKŁADNIKI:
400 g jagnięciny ( udziec )
1 cebula pokrojona w piórka ( może być również czerwona )
1 papryka czerwona pokrojona w kawałki 2 cm
1 cukinia pokrojona w 3 cm kawałki
Garść fasolki szparagowej
400 g ziemniaków pokrojonych na ćwiartki lub połówki jeśli są małe
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 łyżki musztardy - dałam Dijon
Sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oregano
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanka białego wina
2 duże plastry sera feta
1 pomidor ( malinowy )
4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia
Sznurek kuchenny

PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć i wytrybować kość, którą potem możemy użyć do zupy np. kwaśnicy. Mięso kroimy na duże kawałki ok 3 x 3 cm. Do miski wlać wino z oliwą, sokiem z cytryny, dodać musztardę, cebulę, paprykę, czosnek, oregano, sól i pieprz. Dodać mięso i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ja zostawiłam na całą noc żeby dobrze się wszystko przegryzło. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki lub połówki jeżeli są małe. Fasolkę umyć, obciąć końcówki, przekroić na pół. Cukinię pokroić w kostkę 3 x 3 cm. Wszystkie warzywa wymieszać z zamarynowanym mięsem. Ułożyć na sobie po 2 arkusze papieru, tak aby wszystkie narożniki były widoczne. Po środku papieru układać mięso z warzywami i zalewą. Na wierzchu położyć plaster pomidora i pokruszyć plaster fety. Wszystko zawiązać sznurkiem tak aby powstała paczuszka. Piec 1 h 45 min do 2 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz