piątek, 14 października 2016

KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

Kolejna propozycja fantastycznej zupy, można ją zrobić o dowolnej porze roku, ale mi najbardziej smakuje na jesieni - może to przez te wspaniałe kolory. Zupę najlepiej podać z grzanką i odrobiną śmietany, koniecznie doprawić wędzoną papryką ;-) 

Składniki:
6 papryk ( 4 czerwone, 2 żółte)
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 - 4 gałązki świeżego tymianku
2 liście laurowe
1 cebula
1,5 l wywaru warzywnego
sól, pieprz, wędzona papryka
Do podania: śmietana, lub kawałek koziego sera, grzanka ( kromka bagietki posmarowana masłem i opieczona na patelni)

Przygotowanie:
Paprykę i czosnek trzeba upiec w 200 stopniach przez ok 40 min do 1 godziny. Upieczona paprykę jeszcze gorącą przełożyć do miski i przykryć szczelnie folią. Papryka się „zaparzy” i później jak przestygnie będzie można bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Po ostygnięciu paprykę obrać i podzielić na mniejsze części.
Następnie na oliwie podsmażyć paprykę aż będzie szklista ale nie zesmażyć na brązowo, dodać gałązki tymianku, liść laurowy oraz paprykę i pieczony czosnek wyjęty z łupin. Zalać wszystko bulionem warzywnym i gotować ok 20min. Następnie wyjąć liście laurowe i gałązki tymianku. Zupę zmiksować doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzona papryką. Podawać ze śmietanka lub serem kozim


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz