Kolejna propozycja fantastycznej zupy, można ją zrobić o dowolnej porze roku, ale mi najbardziej smakuje na jesieni - może to przez te wspaniałe kolory. Zupę najlepiej podać z grzanką i odrobiną śmietany, koniecznie doprawić wędzoną papryką ;-)
Składniki:
6
papryk ( 4 czerwone, 2 żółte)
5
ząbków czosnku
3
łyżki oliwy z oliwek
3
- 4 gałązki świeżego tymianku
2
liście laurowe
1
cebula
1,5
l wywaru warzywnego
sól,
pieprz, wędzona papryka
Do
podania: śmietana, lub kawałek koziego sera, grzanka ( kromka
bagietki posmarowana masłem i opieczona na patelni)
Przygotowanie:
Paprykę
i czosnek trzeba upiec w 200 stopniach przez ok 40 min do 1 godziny.
Upieczona paprykę jeszcze gorącą przełożyć do miski i przykryć
szczelnie folią. Papryka się „zaparzy” i później jak
przestygnie będzie można bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Po
ostygnięciu paprykę obrać i podzielić na mniejsze części.
Następnie
na oliwie podsmażyć paprykę aż będzie szklista ale nie zesmażyć
na brązowo, dodać gałązki tymianku, liść laurowy oraz paprykę
i pieczony czosnek wyjęty z łupin. Zalać wszystko bulionem
warzywnym i gotować ok 20min. Następnie wyjąć liście laurowe i
gałązki tymianku. Zupę zmiksować doprawić do smaku solą,
pieprzem i wędzona papryką. Podawać ze śmietanka lub serem kozim
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz