SKŁADNIKI:
1 królik ( około 1,5 kg )
Kilka cieniutkich plastrów boczku wędzonego
1 duża cebula
Kilkanaście ziaren czerwonego pieprzu
1 kieliszek wina białego wytrawnego
2 gałązki tymianku
5 łyżek oliwy
2 łyżki musztardy dijon
Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Umytego królika dzielimy na porcje. Nacieramy solą i pieprzem i smarujemy musztardą.Wkładamy do naczynia w którym będziemy piec. Na wierzch układamy cebulę i plastry boczku, posypujemy czerwonym pieprzem i świeżym rozmarynem, skrapiamy oliwą i winem i odstawiamy na 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy królika ok 1 godziny. W trakcie pieczenia polewamy królika sosem. Królik powinien być zarumieniony a plastry boczku przypieczone. Królik bardzo dobrze smakuje podany z marynowaną dynią.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz