W jesienne, chłodne wieczory najlepiej na kolację zaserwować zupę - rozgrzewającą i pożywną. Dynię wyhodowała we własnym ogródku warzywnym moja mama - tak więc ekologicznie. Dynia olbrzym trafiła do mojego domu - podzielona, stała się podstawą trzech fantastycznych przepisów.
Dziś - zupa krem z dyni z imbirem, papryczką chilli i domowym pesto. Koniecznie spróbujcie...

1/2 dyni ( ok 1kg pokrojonej dyni)
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
2 kostki własnego mrożonego bulionu lub rosołu
Lub
Kostka bulionowa
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól, świeżo mielony pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Dynię "patroszymy" , pestki zostawiamy do innego wykorzystania. Obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Do dużego rondla wlewamy oliwę i podgrzewamy. Następnie dodajemy czosnek grubo pokrojony i drobno posiekany imbir. Podsmażamy, ale uważamy żeby nie przypalić. Dodajemy dynię i energicznie mieszamy 2-3 minuty. Dolewamy wodę do wysokości 3/4 pokrojonego warzywa. Gotujemy od czasu do czasu mieszając aż dynia się rozgotuje. Dodajemy mrożony bulion własnej roboty lub kostkę bulionową kupną, sól, pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej do smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut. Następnie wszystko miksujemy. Zupa krem z dyni najlepiej smakuje ze śmietankowym kleksem lub z własnej roboty pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz