niedziela, 18 czerwca 2017

TARTA Z TRUSKAWKAMI Z KREMEM Z SERKA MASCARPONE

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
3 łyżki cukru pudru
100g zimnego masła
1 małe jajko
1 szklanka mąki typ 450
dżem truskawkowy  - można pominąć tez będzie pyszna
KREM MASCARPONE:
1 opakowanie serka mascarpone 250 gram
1 małe opakowanie śmietany kremówki 30% - śmietana musi być mocno schłodzona
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
truskawki ok 1/2 kg
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, cukier, jajko. Zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy je w lodówce przez ok 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 23 – 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą, żeby spód się nie wybrzuszył ;-). Tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok 20 minut. Po tym czasie papier z fasolą zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez kolejne 5-10 minut tak aby spód był przyrumieniony.
Ciasto wyjmujemy studzimy – ja dodatkowo jeszcze ciepły spód smaruję dżemem truskawkowym ale to nie jest konieczne. Spód stygnie  - a w tym czasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i wanilią. Laskę wanilii należy rozciąć wzdłuż i wyskrobać z niej miąższ.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z ubitą śmietaną. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzony spód dekorujemy truskawkami, można dodać listki mięty lub melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz