Sezon truskawkowy trwa, trzeba korzystać, a truskawka nie musi być tylko na słodko. Tym razem propozycja wytrawna ...pyszna, letnia sałatka.
SKŁADNIKI:
ćwiartka pieczonego kurczaka lub grillowana pierś z kurczaka
mieszanka sałat ( roszponka, sałata, lodowa, radicchio, rukola)
3 ogórki gruntowe
garść bazylii
1 mała cebula biała lub fioletowa
10 truskawek
1 opakowanie greckiego sera feta
4-5 gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
SOS:
4 łyżki oliwy
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Sałaty myjemy, po kilka liści każdej rwiemy na kawałki i układamy na talerzu, można użyć gotowej mieszanki sałat – będzie szybciej.
Ogórki i cebulę obieramy ze skórki i kroimy w talarki, układamy na talerzu. Truskawki myjemy, dzielimy na połówki i dodajemy do warzyw. Upieczonego kurczaka, lub grillowaną pierś z kurczaka dzielimy na cząstki i układamy na sałacie. Na wierzch posypujemy rozkruszony ser feta, bazylię i listki tymianku. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na koniec przygotowujemy sos : do słoika wlewamy oliwę, ocet dodajemy miód i czosnek. Słoik zakręcamy i mocno potrząsamy tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły, jeśli sos jest zbyt kwaśny dodajemy odrobinę miodu, jeśli zbyt słodki trochę octu ;-)
Sos wylewamy na wierzch sałaty, lub podajemy oddzielnie do samodzielnego dozowania wedle uznania. ❤️❤️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz