poniedziałek, 23 stycznia 2017

ZIMOWA OGÓRKOWA

Zupa Karnawału  - OGÓRKOWA.
Dla wszystkich którzy czynnie korzystają z uroków karnawału....a w po-weekendowy  poranek okazuje się, że świat nadal wiruje niczym karuzela, głowa ciąży jak ołowiana kula, a pragnienia niczym ugasić nie można – namawiam, ugotujcie OGÓRKOWĄ. Na warzywnym wywarze, lekkim drobiowym bulionie czy treściwą jak Razsolnik w w stylu rosyjskim na podrobach ( ci zapewne znają się na rzeczy) – każda pomoże.
Pomijając zalety terapeutyczne (bo podobno lepiej zapobiegać niż leczyć, ale z karnawału korzystać należy), jest to fantastyczna zimowa zupa. Można ją przygotować z „kupnych” lub własnych kiszonych ogórków,  ale namawiam do ułatwienia sobie zabawy z ogórkową i przygotowania już latem kiszonych tartych ogórków.
Na przełomie lipca i sierpnia zaczyna się sezon ogórkowy – posucha w życiu kulturalnym, towarzyskim i artystycznym miast ;-), ale warzywny ogródek mojej mamy  właśnie wtedy rozkwita. Przygotowujemy wówczas między innymi tarte ogórki do kiszenia – z myślą o zimowej ogórkowej. Tak przygotowane ogórki świetnie się przechowują i błyskawicznie zimą można z nich przygotować zupę – zimową ogórkową. Cóż za paradoks - zupę idealną w sezonie kiedy życie kulturalne, towarzyskie i artystyczne sięga zenitu.
SKŁADNIKI:
Słoik przecieru ogórkowego ( własnego najlepiej 0,5 l )
3 marchewki
1 pietruszka
1 por
1/4 selera
kilka ziemniaków
1 udko z kurczaka lub wędzone żeberko
liść laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
2/3 szklanki dobrej kwaśnej śmietany 
masło lub olej do smażenia
koperek
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewamy 2 l wody.  Udko z kurczaka lub żeberko myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Warzywa myjemy i kroimy: marchewkę w talarki, pora w krążki, pietruszkę i selera w drobną kostkę a ziemniaki w 1 cm kostkę. Do gotującego się mięsa dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło i przekładamy ze słoika własnej roboty przecier z ogórków,  podsmażamy i dusimy kilka minut. Kiedy ziemniaki są już miękkie wtedy dodajemy podduszone ogórki. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 5 min. W miseczce  mieszamy śmietanę, stopniowo dolewając ciepłą ale już nie gotującą się zupę uważając aby się nie zważyła. Następnie zawartość miseczki łączymy z resztą zupy. Nie gotujemy. Przed podaniem „obieramy“ mięso z udka albo z wędzonego żeberka i dodajemy do zupy oraz  posypujemy zupę siekanym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz