czwartek, 22 grudnia 2016

BARSZCZ CZERWONY

SKŁADNIKI:
1 kg buraków
2-3 listki laurowe
5-6 goździków
4 ziela angielskie
1 kostka bulionowa warzywna bio
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz i cukier do smaku
1 - 2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki kwasku 
Majeranek ( jak kto lubi )
PRZYGOTOWANIE:
Buraki myjemy obieramy, kroimy w talarki i wkładamy do garnka. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na trzy dodajemy do buraków. Następnie wrzucamy liście laurowe, goździki, ziele angielskie kostkę bulionową ( rozkruszoną ), łyżkę płaską soli najlepiej morskiej i świeżo mielony pieprz, kwasek cytrynowy. Wszystko zalewamy gotującą wodą 1,5 l. Odstawiamy na noc. Następnego dnia wszystko zagotowujemy. Gotujemy nie dłużej jak 5 min. Doprawiamy na ostrość, słoność i słodkość. Dodajemy sok z cytryny. Przecedzamy. Resztę wyrzucamy. Jeśli lubimy możemy dodać majeranek. Barszcz już tylko podgrzewamy, ale nie gotujemy. Będzie miał piękny kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz